Åtte av ti teiner på Sørlandet bruker ikke bommulstråd som vil råtne og åpne dem. Dermed kan spøkelsesfiske fra de tapte teinene forsette over lang tid.

Spøkelsesfiske, eller tapte fiskeredskaper som fortsetter å fiske på havbunnen i mange år etter at de er mistet, er et massivt problem langs kysten. En løsning kan være å bruke en tre millimeter tykk bomullstråd kalt råtnetråd, som går i oppløsning etter få måneder og dermed åpner teinen slik at fangsten kan slippe ut.

Daglig leder i Green-Bay, Tord Aslaksen, jakter spøkelsesteiner året rundt ved hjelp av en undervannsdrone og han mener at bruken av råtnetråd kan redusere tapet av dyreliv betraktelig, skriver NRK.

Det er imidlertid et problem at mange fiskere ikke har implementert denne tråden i sine teiner, da det kan være plagsomt å bytte tråd regelmessig.

Forsker Susanna Huneide Thorbjørnsen fra Havforskningsinstituttet i Flødevigen har analysert 3.500 redskaper som er hentet opp fra havet. Hun bekrefter at 80 prosent av dem ikke har hatt råtnetråd.

Hun ser på denne tråden som en enkel løsning for å redusere tapet av dyreliv og jobber sammen med Havforskningsinstituttet med å utarbeide en rapport om tiltak mot spøkelsesfiske i nasjonalparkene.