En kombinasjon av matdyrking og kloakk som blir til gjødsel kan føre til farlige stoffer i maten.
NMBU-professor Roland Kallenborn arbeider med resirkulering og faren for at resirkuleringen får forurensning til å hope seg opp. Han påpeker at det er viktig å være oppmerksom på potensialet for opptak av forurensning i grønnsaker, spesielt når det gjelder matdyrking i byen og bruk av biorester fra kloakkrenseanlegg som gjødsel.
Bybønder og forurensning
Kallenborn advarer om at de som dyrker mat i byen, risikerer farlige stoffer i maten hvis de ikke vet hva de gjør. Han nevner eksempler som høye tak som er mer utsatt for forurensning gjennom luft og forurenset vann, og områder som er omregulert fra industri til bolig, hvor det kan ligge igjen forurensning i jorden fra den nedlagte industrien.
Kontroll og overvåking
Selv om matproduktene som selges kommersielt stort sett er sikre, påpeker Kallenborn at det er lite kontroll på selvprodusert mat og mat produsert i urbane miljøer. Han mener at det burde være bedre kontrollsystemer på plass i Norge, og foreslår en svanemerkelignende ordning som dokumenterer at maten er trygg og ikke inneholder giftstoffer. Det skriver NMBU på sine nettsider.