Sjøvannet langs deler av norskekysten viser en uventet og imponerende ny nyanse i form av lysebrun misfarging.

En mystisk rustrød farge har dukket opp i vannet, som viser seg å være en oppkonsentrering av den kjente «morild-algen». Dette fenomenet har blitt rapportert fra Sandefjord til Kristiansand og har fanget folks oppmerksomhet, melder Havforskningsinstituttet.

Fotograf Jan Atle Knutsen ved Havforskningsinstituttet (HI) har fanget et bilde av denne bemerkelsesverdige hendelsen utenfor Arendal for noen år tilbake.

Den gode nyheten er at denne algen er ufarlig, selv om den har en unik egenskap – den lyser opp når den blir berørt. Havforsker Lars-Johan Naustvoll fra HI har fått rapporter om dette fenomenet og forklarer:

– Slik ser en oppkonsentrering av Noctiluca scintillans ut. På høsten får vi ofte rapporter fra folk som ser rustrødt vann i bukter og mindre viker, som oftest etter perioder med pålandsvind.

Denne sjeldne algen, som er bare 2 mm stor, er ansvarlig for fenomenet morild. Den opptrer vanligvis langs kysten i perioden fra august til oktober. I år har rapporter om misfarget vann kommet fra en rekke steder langs kysten, inkludert Sandefjord og Kristiansand.

Til tross for den lokale misfargingen av vannet, er det viktig å forstå at denne arten er helt ufarlig. Du kan trygt bade i vann der algen er oppkonsentrert. Du vil kunne merke små «gelékuler» som henger igjen på kroppen etter bading, men dette er absolutt ikke skadelig.

Morild-algen har et imponerende fest-triks i ermet. Den gir nemlig fra seg lysglimt når vannet blir berørt. Lars-Johan Naustvoll forklarer:

– Denne algen lager lysglimt dersom vannet berøres. Når det blir litt mørkt utover kvelden og natten, er dette mulig å se. Dersom du er ute og tar et kveldsbad er det fascinerende å svømme i et hav av små lysglimt eller morild.

For de som ikke ønsker å bade, kan man oppleve dette spesielle skuet ved å bevege en kvist langsomt ned i vannet, noe som vil skape et magisk hav av lysglimt.

Så selv om sjøvannet har fått en uventet brunfarge, er det ingen grunn til bekymring. Denne naturens skjønnhet i form av morild-algen gir oss muligheten til å oppleve et helt spesielt lysende hav.