I 50 000 år har mennesker og villrein levd i tett relasjon med hverandre. Nå har vi for første gang anledning til å ta en titt inn i villreinens personlige fotoalbum.

I regi av NINA ble ni villreinsimler mellom 2011 og 2015 utstyrt med GPS-halsbånd påmontert et høyoppløselig kamera. Plutselig hadde forskerne en unik mulighet til å studere livet på innsiden av flokken. Blant 140 000 bilder av pels dukket det opp blinkskudd fra villreinens hverdagsliv som ingen noen gang hadde sett maken til: Bilder av nyfødte kalver, kongeørn som sulten sveiper over flokken, reinsdyr så nediset at øynene er som svarte hull i en maske av snø.

De beste av disse bildene er nå samlet i boka «Midt i flokken» som kommer ut på Kom Forlag.

– Det var tidlig klart at det måtte bli bok av dette materiale, forteller Olav Strand. Han forklarer at teksten i boka er basert på dagboknotater og opplevelser i fjellet gjort gjennom mange år, og de er ført i pennen i samarbeid med Frid Kvalpskarmo Hansen. Boka formidler gjennom dette kunnskap om villrein og forskning fra et svært personlig utgangspunkt.

Samtidig som boken gir en unik innsikt i villreinens liv i den norske fjellheimen, forteller den også en historie om oss mennesker. I titusenvis av år sørget disse dyra for at menneskene i vår del av verden overlevde. Nå er Norge det eneste landet i Europa som enda har villrein i fjellene. Hos oss finnes etterkommerne etter de dyra vi jakta på da vi som art først innvandret til Europa for 50 000 år siden.

– Jeg har et oppriktig håp om at denne boka bidrar til at flere blir kjent med villreinen og at dyra gjennom dette får verdi for flere, sier Olav Strand.