Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har gitt grønt lys til Ørje solkraftverk i Marker kommune. Solkraftverket blir det største i sitt slag i Norge, med en årlig produksjon nok til å forsyne omtrent 750 husholdninger med strøm.

Ørje solkraftverk skal bygges på et område som tidligere har vært brukt til skogsdrift, og vil dekke hele 230 dekar. NVE har derimot satt strenge miljøkrav for å bevare det lokale økosystemet.

For å redusere miljøpåvirkningen, har NVE krevd at utbyggingen blant annet unngår inngrep i myrområder. Vegetasjonen langs bekker og elver i området skal også bevares, og kabelen som krysser Branselva må legges under elva for å beskytte det sårbare økosystemet.

– For å redusere de negative virkningene for miljøet har vi blant annet stilt krav om at inngrep i myr skal unngås og at kantvegetasjon langs bekk og vassdrag i planområdet skal bevares. For å ta vare på økosystemet i Branselva har vi også stilt krav om at kabelen som krysser elva må legges i tunnel under selve elva, sier seksjonssjef Ann Myhrer Østenby i en uttalelse.

Norges største solkraftverk

Ørje solkraftverk vil, med sine 15 gigawattimer årlig, bli det største bakkemonterte solkraftverket i Norge. Dette er det åttende solkraftverket som får konsesjon i Norge, men ingen av de tidligere prosjektene når opp til denne størrelsen.

Med denne utbyggingen tar Norge et stort steg videre i overgangen til mer fornybar energi. Det forventes at lignende prosjekter i fremtiden vil bidra ytterligere til å dekke energibehovet i Norge med bærekraftige løsninger.

Strøm til 750 husholdninger

Den årlige produksjonen fra Ørje solkraftverk vil ligge på i underkant av 15 gigawattimer. Dette tilsvarer den årlige energibruken til rundt 750 norske husholdninger. Kraftverket vil dermed bli et viktig bidrag til å redusere avhengigheten av fossile brensler og øke andelen fornybar energi i landet.

NVE har vurdert at miljøkravene som er satt vil bidra til at prosjektet får akseptable miljøvirkninger for områdene rundt, samtidig som det sikrer en betydelig økning i lokal strømproduksjon, heter det i en uttalelse.