Papegøyer, helsekostprodukter og størkaviar var blant beslagene Tolletaten gjorde i forbindelse med en aksjon mot import og eksport av truede dyr- og plantearter.

Det skjedde i et samarbeid med Miljødirektoratet der de deltok i den internasjonale kontrollaksjonen Thunder 2022 i regi av Interpol og Verdens tollorganisasjon.

Ni forsendelser med truede arter ble stanset av Tolletaten ulike steder i landet, blant annet på Gardermoen, Ørje, Kristiansand og Østlandsterminalen.  Beslagene er utført i forbindelse med kontroll av reisende, biler og postpakker.

– Ulovlig handel med truede arter øker internasjonalt. Kontroll og samarbeid med Tolletaten og andre europeiske tollmyndigheter er viktig for å bekjempe denne typen miljøkriminalitet. Når flere land samarbeider over grensene, gir det gode resultater, sier Mathieu Veulemans, seksjonsleder for varetilsynet i Miljødirektoratet.

Produkter som har vært importert uten nødvendige tillatelser, er eksempelvis slange-, alligator- og krokodilleskinn, produkter med truede treslag, elfenben, reptiler, papegøyer og helsekostprodukter.

– Vi stanser jevnlig forsendelser til privatpersoner og firmaer med truede arter. Det er importøren sitt ansvar å kontrollere restriksjoner som kan være knyttet til varen, sier seniorrådgiver Elisabeth C. Nettum i Tolletaten.

Det går fram av en pressemelding.