Norske elever presterer lavere i matematikk, lesing og naturfag enn i 2018. Flere elever enn før er på det laveste nivået på alle de tre fagområdene, viser resultatene av PISA-undersøkelsen 2022.
– Jeg er spesielt bekymret for den store økningen i elever som er på det laveste nivået. Vi har høye ambisjoner for elevenes læring, og dette er en utvikling vi er nødt til å snu, sier kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap).
Årsakene til nedgangen ligger trolig både i og utenfor skolen. Derfor kan ikke lærerne snu denne utviklingen alene. Nå trenger vi en bred mobilisering rundt skolen og et krafttak for at elevene våre skal lære mer, sier Nordtun.
Naturfag i fall
Naturfag er et av de fagområdene hvor norske elever har hatt en markant nedgang. I PISA 2022 er Norge under OECD-snittet i naturfag. Dette er bekymringsfullt, da kompetanse i naturfag er viktig for både deltakelse i samfunnet og for arbeids- og næringslivet.
Bred mobilisering
Kunnskapsministeren har nå invitert partene i skolen til et møte for å diskutere resultatene, og hva som kan gjøres sammen for å snu utviklingen, som er gjengitt av OECD.
– I tillegg er vi i gang med flere tiltak som jeg mener vil bidra til å løfte elevene. For det første skal skolen bli mer praktisk og variert. For det andre jobber vi med en nasjonal satsning på lesing og vi har bevilget mer penger til fysiske skolebøker. For det tredje ser vi på hvordan vi kan få bedre kontroll med digitaliseringen i skolen, sier Nordtun.
Sammensatte årsaker
Forskerne bak rapporten har ikke en entydig forklaring på nedgangen, men peker på at pandemien og restriksjonene som fulgte med kan ha påvirket elevenes læringsresultater. Samtidig er Nordtun opptatt av at pandemien ikke er eneste forklaring.
– Jeg mener årsakene til nedgangen er sammensatte. Mange elever har blitt mindre motivert for skole, digitalisering har endret lesevanene våre, og skjermbruken har nok gjort noe med både konsentrasjonsevne, utholdenhet og oppmerksomhet. I tillegg øker fraværet i ungdomsskolen og på videregående skole, sier hun.