Historiker Idar Helle mener at satsingen på vindkraft på land er feil vei å gå for norsk kraftpolitikk. I stedet bør Norge gjenopprette demokratisk kontroll over vann- og vindkraft for å sikre lave, forutsigbare strømpriser.
I et innlegg i Klassekampen tar historiker Idar Helle opp flere viktige spørsmål om norsk kraftpolitikk. Han peker på at Norge vanligvis produserer mer kraft enn vi forbruker, noe som har ført til betydelig eksport av strøm til EU og Storbritannia. Problemet er at vi samtidig har importert de høye energiprisene fra Europa tilbake til oss selv. Helle understreker at en bedre regulering av kraftutvekslingen kan hjelpe Norge med å få kontroll over både priser og forsyningssikkerhet.
– Ved å regulere og begrense kraftutvekslingen bedre kan vi igjen få dette under kontroll, sier Helle. Han mener dette krever klare politiske vedtak fra norske myndigheter, selv om det kan bety å gå på tvers av føringer fra EU og energibyrået Acer.
Vindkraft skaper konflikter
Helle er kritisk til den norske satsingen på vindkraft på land og kaller det et blindspor som fører til store konflikter. Flere steder i landet har lokalbefolkninger reagert sterkt på utbyggingene, og Helle mener denne satsingen overkjører både dem og lokaldemokratiet. Han påpeker også at vindkraft krever høye strømpriser for å være lønnsom, noe som øker belastningen for norske forbrukere.
Solenergi og energieffektivisering
Som et alternativ til vindkraft anbefaler Helle å satse mer på energieffektivisering og oppgradering av eksisterende vannkraftanlegg. Han påpeker også at solenergi på norske hustak kan være en bærekraftig løsning for fremtiden. Disse tiltakene vil bidra til en stabil og positiv kraftbalanse uten å skape de samme konfliktene som vindkraften har gjort.
Strømprisene må holdes lave
Helle avslutter med å understreke viktigheten av å beholde lave strømpriser i Norge, spesielt med tanke på landets geografi og klima. Han avviser Karl S. Fredriksens påstand om at norske strømpriser historisk har vært for lave, og peker på at de lave prisene har vært en forutsetning for Norges kraftintensive industri og bærekraftige bosettinger.