Miljødirektoratet har mottatt en omfattende søknad fra Aker BP om å bore og komplettere opptil åtte brønner på Skarvfeltet i Norskehavet.
Planen innebærer utslipp av både kjemikalier og CO2, noe som skaper bekymring blant miljøeksperter. Boreoperasjonen skal etter planen starte i februar 2025 og vil pågå i rundt 300 dager.
Sårbare koraller og kjemikalieutslipp
Skarvfeltet ligger 165 km fra Vikna i Trøndelag, og havbunnen her er kartlagt som sårbar, med flere funn av habitattyper som koraller og svamper. Spesielt på Lunde ERD er det funnet koraller innenfor influensområdet for borekaksutslipp, noe som har ført til at det er gjennomført en spredningsanalyse for å vurdere risikoen.
Søknaden fra Aker BP inkluderer utslipp av 20 kg rødt stoff, 426 tonn gult stoff og hele 17 100 tonn grønt stoff. I tillegg kommer utslipp til luft fra kraftgenerering på boreriggen, som er estimert til 14 877 tonn CO2, 896 tonn NOx og mindre mengder andre gasser.
Langvarig boreoperasjon
Boreoperasjonen, som skal utføres med boreriggen Scarabeo 8, er planlagt å starte tidligst i februar 2025. Totalt er det snakk om en operasjon som kan vare i omtrent 300 dager. I tillegg til de syv brønnene på Ørn, Idun Nord og Alve Nord, vil Aker BP ha en opsjon på en åttende brønn, kalt Ørn Deep.
Ifølge planen innebærer operasjonen boring på havdyp mellom 325 og 400 meter, i et kupert område av havbunnen. Dette stiller høye krav til miljøtiltak for å minimere påvirkningen av de sårbare naturressursene.
Utslipp og miljøpåvirkning
Aker BP søker om tillatelse til utslipp av ulike kjemikalier som borevæske, sementkjemikalier, riggspesifikke kjemikalier, og gjengefett. Det vil også være utslipp av borekaks, samt mindre mudreoperasjoner for å forflytte masse på havbunnen. Miljødirektoratet vurderer nå søknaden i lys av de potensielle miljøkonsekvensene.
– Sårbar bunnfauna er kartlagt i Skarvområdet ved tidligere undersøkelser og det er gjort flere funn av sårbare habitattyper som korall og svamp. Det er ikke observert koraller innenfor eller i nærheten av influensområdet for planlagt borekaksutslipp på Ørn, Alve Nord eller Idun Nord. For Lunde ERD er det funnet korall innenfor influensområdet til kaksutslipp og det er derfor gjennomført spredningsanalyse for Lunde ERD, heter det i en pressemelding fra Miljødirektoratet.
Miljøeksperter følger saken med økende bekymring, og det er ventet at flere aktører vil komme med uttalelser innen høringsfristen 16. desember 2024.